Artikel: Psychotherapists’ Experience with In-Session Use of Routine Outcome Monitoring: A Qualitative Meta-analysis.
Af: Klára Jonášová K, Michal Čevelíček M, Petr Doležal & Tomáš Řiháček.
Tidskrift: Administration and Policy in Mental Health and Mental Health Services Research 2024
Forskningshighlight er en opsummering af udvalgte forskningsartikler, der beskæftiger sig med psykoterapi. Vi giver en kort beskrivelse af formål, metode og resultater og deler linket til artiklen, hvis man vil læse mere. Vi præsenterer så vidt muligt oversigtsartikler, der er baseret på flere studier og giver et bredt indblik i et bestemt forskningsområde. |
Løbende resultatmåling (Routine Outcome Monitoring, ROM) bliver i stigende grad brugt i terapi for at forbedre behandlingsresultater. ROM indebærer, at terapeuten regelmæssigt anvender standardiserede spørgeskemaer eller måleredskaber sammen med klienten undervejs i det terapeutiske forløb. Dette gør det muligt for både terapeuten og klienten at følge udviklingen og evaluere fremskridt over tid. I Danmark er der fx flere, der bruger metoden FIT (link til vores tekst om FIT) til at vurdere kvaliteten og effekten af terapien.
Denne undersøgelse opsummerer forskningen om, hvordan terapeuter anvender ROM i deres arbejde med klienter. 47 forskellige studier blev inkluderet og analyseret, og på baggrund af dem udpeger forskerne seks overordnede områder, hvor terapeuter har god erfaring med ROM:
- At få vigtig information om klienten: fx vurdere klientens aktuelle status og fremskridt
- At tilpasse behandlingen til klientens behov: fx planlægning af behandling, strukturering af den terapeutiske proces.
- At forbedre kommunikationen mellem terapeut og klient: fx åbne for samtaleemner, støtte samtalen om svære emner.
- At styrke relationen mellem terapeut og klient: fx skabe gennemsigtighed, understøtte involvering af klienten.
- At hjælpe klienten med at skabe forandring: fx skabe indsigt hos klienten, støtte klientens fokus.
- At bruge ROM på en personlig og fleksibel måde: fx tilpasse tidspunktet og måde (det kan fx være elektronisk eller papir) for anvendelse af ROM.
Metaanalyse viste, at terapeuter bruger ROM på mange måder, både som et redskab til at få information og til at kommunikere bedre med klienter. ROM tilføjer struktur og systematik til terapien, samtidig med at det giver mulighed for at tilpasse behandlingen til den enkelte klient. Samtidig peger studiet på flere vigtige konklusioner, der kan støtte den videre udvikling af ROM i terapeutisk praksis:
- Terapeutens rolle er central: ROM fungerer kun effektivt, når terapeuten aktivt integrerer det i behandlingsprocessen, og her spiller terapeutens holdninger, færdigheder, uddannelse og arbejdskontekst en afgørende rolle. Bekymringer blandt terapeuter om de negative konsekvenser ved ROM kan reduceres, hvis værktøjerne kan tilpasses den enkeltes tilgang og arbejdskontekst.
- ROM som en selvstændig intervention: Terapeuter, der havde gode erfaringer med at bruge ROM, integrerede spørgsmål og feedback som en intervention i sig selv. For eksempel blev ROM brugt til at fortælle klienter om deres fremskridt eller til at styrke klienternes engagement i behandlingen.
- Ud over at måle resultater kan ROM også identificerer hvilke faktorer, der bidrager til forandring. Dette kan give terapeuter indsigt i, hvad der hjælper specifikke klienter, og ikke kun hvor meget det hjælper. De indsamlede data kan bidrage til en bedre forståelse af, hvorfor og hvordan terapi virker og for hvem.