Mænd i terapi – hvad ved vi?

Mænd i terapi – hvad ved vi?

Udgivet 20. November 2024, af Helle Max Martin

 

Læsetid: ca. 8-10 min.

Når man omtaler mænd som en samlet gruppe, risikerer man nemt at ende med et stereotypisk billede og overse de mange forskellige måder, man kan være mand på. Alligevel peger både danske og internationale undersøgelser på, at der er fællestræk i mænds måde at håndtere psykiske problemer på – trods variation i alder, baggrund og geografi. Her sammenfatter vi, hvad udvalgte forskningsartikler fortæller om mænd i terapi – hvordan psykiske problemer hos mænd kan se ud; de særlige udfordringer og barrierer, der kan gøre det vanskeligt for mænd at søge hjælp; og hvad terapeuter bør være opmærksomme på, når de har samtaler med mandlige klienter. I denne korte gennemgang er der ikke plads til de mange nuancer, som kendetegner spørgsmål om køn og mænds psykiske problemer. Du kan se kilderne nedenfor, hvis du vil have mere detaljeret viden. De fleste er frit tilgængelige.

Psykiske problemer hos mænd

Hvis man ser på tal for forekomsten af psykiske lidelser i Danmark, ser det ud til at kvinder er hårdere ramt end mænd. Dobbelt så mange kvinder som mænd får diagnosen depression. Det samme gælder for forskellige former for angst. Omvendt er der flere mænd, der er ensomme og lever med afhængighed, og over dobbelt så mange mænd som kvinder, der tager deres eget liv. Der er også forskel på hvilken hjælp mænd og kvinder får. Kvinder bliver i højere grad henvist til psykologhjælp og får mere hjælp i psykiatrien.

Hos mange mænd kommer psykiske problemer til udtryk på en anden måde end man typisk ser hos kvinder. Mænd reagerer ofte på stress, angst, depression og livskriser med irritabilitet, vrede, udadreagerende adfærd, risikobetonet adfærd, men også søvnproblemer og en tendens til social isolation. For nogle bliver alkohol og stoffer en måde at håndtere ubehagelige følelser eller stress. Også unge mænd oplever mistrivsel, som ofte viser sig i højere forekomst af misbrug, aggression og skolefrafald.

Disse symptomer og håndteringsstrategier adskiller sig fra det typiske billede af psykiske lidelse, fx ved depression. Meget tyder på således på, at mænd har lige så mange psykiske problemer som kvinder, og at deres psykiske mistrivsel ofte først opdages, når den er blevet rigtig alvorlig. Derfor ser det ud til at psykiske problemer blandt mænd er underdiagnosticerede og underbehandlede.

Normer for mandighed stemmer ikke overens med psykiske problemer

For mange mænd har ideer om maskulinitet og manderoller en betydning for, hvordan de opfatter deres psykiske problemer og ser på sig selv, når de har det svært. Normer som styrke, selvstændighed, dominans og handlekraft knyttes til ideen om at være ”en rigtig mand”. At være sårbar, nedtrykt og ked af det kan i det lys opfattes som ”umandigt”. Disse normer kan gøre det svært for nogle mænd at erkende eller håndtere psykiske problemer. Det skaber nogle udfordringer i forhold til mænds selvbillede og forventninger til, hvordan andre ser på dem:

  • Selvforståelsen udfordres: jeg har det psykisk dårligt, og det er svært at forene med mit ideal for, hvordan jeg skal være som mand.
  • Forventning om stigmatisering: hvis andre ved, hvordan jeg har det, vil de se mig som inkompetent, svag, og en taber.
  • Familielivet er i fare: jeg dur ikke som ægtefælle eller far
  • Arbejdslivet er i fare: jeg kan ikke have psykiske problemer og samtidig være troværdig som chef, medarbejder og kollega.


Det kan føre til uhensigtsmæssige strategier til at håndtere problemerne:

  • Psykiske problemer individualiseres – det er mit problem og noget jeg selv må klare.
  • Psykiske problemer bagatelliseres: Det er forbigående, og jeg må bare bide tænderne sammen indtil det går over.
  • Psykiske problemer skjules: jeg lader som ingenting eller gemmer mig, så ingen ser, hvordan jeg har det.
  • Misbrug som mestring: jeg drikker, så jeg ikke kan mærke, hvordan jeg har det.

Hjælp ved psykiske problemer

Mænd er generelt mere tilbageholdende med at søge professionel hjælp til psykiske problemer end kvinder. Mange ved ikke, hvordan og hvor de skal få hjælp, og hvornår når det er legitimt at søge hjælp. De går ofte for sent til lægen eller andre fagpersoner med deres psykiske problemer. Faktorer som manglende kendskab til relevante tilbud, negative holdninger til terapi og lav mental sundhedskompetence, dvs. deres evne at finde, forstå og bruge information til at tage beslutninger om sundhed, spiller ind her.

Læs mere: SST.dk

Nogle undersøgelser også peger på, at mænd mangler et sprog for deres psykiske problemer. De har vanskeligt ved at beskrive, hvad der er galt.  Mænd kan derfor have svært ved at sætte ord på deres følelser i kontakten med sundhedspersonale. De kan fx være helt klar over, at de ikke har nogen at tale med, men har svært ved at koble det til psykisk mistrivsel.

Hvis psykisk sårbarhed opfattes som uforeneligt med manderollen, kan det være ekstra svært at række ud – både til familie, venner eller kolleger og fagpersoner. En undersøgelse peger på, at det ofte kun er ægtefællen, som mænd deler deres psykiske problemer med. Nogle studier peger på, at mænd der har en stærk tilslutning til traditionelle maskulinitetsidealer har vanskeligere ved at søge hjælp end mænd, som ikke har denne forståelse af, hvordan man bør være som mand.

Barrierer for psykoterapi

Ofte søger mænd først professionel hjælp, når de har nået kritisk punkt, hvor deres psykiske problemer påvirker deres daglige funktion og velvære og den psykiske belastning ikke længere kan overses. Det er på dette tidspunkt, at de går til deres læge, får kontakt til psykiatrien eller opsøger en terapeut. I forhold til terapi er der flere barrierer, som bliver beskrevet i de inkluderede publikationer. Nogle mænd undgår terapi, fordi terapi kan opfattes som en modsætning til manderollen. Det at udtrykke følelser og sårbarhed kan være svært for mænd, der er opdraget til at “klare tingene selv.” Nogle mænd kan opleve ubehag og skam i forbindelse med psykoterapi, hvor de netop skal dele deres følelser og de svære sider af livet.

Nogle ser desuden terapi som noget feminint, dels fordi der er flest kvindelige terapeuter, og dels fordi kernen af terapi opfattes som feminin: at tale om psykiske problemer, at udtrykke følelser, være sårbar, og løse sine problemer i samarbejde med en anden person.

Disse forhold kan skabe barrierer for mænd, der kunne have gavn af psykoterapi, og det kan medvirke til at de går længe med deres psykiske problemer uden at få hjælp. Noget forskning peger dog på, at mænd ændrer holdning og bliver mere villige til at modtage fx psykoterapi, når de får erfaring med at modtage professionel hjælp for deres psykiske problemer.

Præferencer for psykoterapi

Når mænd faktisk går i terapi, så peger flere undersøgelser på, at de har præferencer for terapeutiske tilgange, der har nogle bestemte karakteristika:

  • Handlingsorienterede tilgange: Mange mænd foretrækker mere strukturerede og handlingsorienterede terapiformer såsom kognitiv adfærdsterapi (KAT), der har fokus på at identificere og ændre uhensigtsmæssige tanke- og adfærdsmønstre. Handlingsorienterede tilgange appellerer ofte til mænd, da de giver konkrete mål og strategier.
  • Korttidsterapi: Mænd kan være mere tilbøjelige til at vælge korttidsterapi, som hurtigt kan give dem de nødvendige værktøjer til at håndtere deres problemer uden en langvarig følelsesmæssig investering.
  • Psykoedukation om mental sundhed: For mange mænd kan det være nyttigt at få grundig viden om deres psykiske problemer, behandlingsmuligheder og relevante værktøjer. Det kan også gøre det lettere at tage imod anden hjælp.
  • Gruppeterapi med en terapeut eller peer-ledede mandegrupper: Det at mødes med andre kan øge deltagernes selvværd og støtte dem i at være åbne om deres psykiske problemer.


Mænd kan altså have gavn af terapiformer, der fokuserer på problemløsning og på at udvikle praktiske mestringsstrategier, og som samtidig hjælper dem med at bearbejde deres følelser. Nogle studier understreger derfor behovet for at udvikle flere kønssensitive tiltag, der tager højde for mænds særlige udfordringer og erfaringer med psykiske problemer. Det forventes at det vil give et lavere frafald og bedre resultater. I de forskellige studier bliver det også påpeget, at der er behov for øget empirisk forskning i tilrettelæggelsen og resultaterne af terapi målrettet forskellige grupper af mænd.

Terapeutens rolle og tilgang

For at hjælpe mandlige klienter bedst muligt er det vigtigt er der en række ting, som terapeuter kan tage hensyn til. I første omgang bør terapeuten være bevidst om, at normer for maskulinitet kan påvirke deres egen opfattelse mænds psykiske sundhed og deres holdning til terapi. Terapeuten bør også være opmærksom på sin egen indstilling til maskulinitet og hvordan den viser sig i forhold til klienten.

Ved at anerkende og udfordre de normer, der hæmmer mænds lyst til at åbne op om deres problemer og ved at skabe et trygt rum, hvor mænd føler, at de kan udtrykke deres følelser uden at miste deres maskuline identitet, kan terapeuter gøre det lettere for dem at få gavn af terapien. Dette kan kombineres med en gradvis introduktion til følelsesmæssig åbenhed, så mænd får mulighed for at arbejde med deres psykiske problemer på en måde, der føles meningsfuld og respektfuld over for deres identitet.

Det er også vigtigt, at terapeuter er opmærksomme på, at mange mænd har en præference for konkrete og handlingsorienterede terapiformer med tydelige mål. Terapeuten kan tage hensyn til det på flere måder:

  • Kommunikation: Mange mænd foretrækker en terapeut, der er direkte og løsningsorienteret i sin kommunikation. Terapeuter, der hjælper med at sætte mål og tilbyder konkrete råd og strategier, kan være mere effektive i arbejdet med mandlige klienter.
  • Sprog: Sproget bør være uformelt og konkret.
  • Gradvis tilnærmelse til italesættelse af følelser: En praktisk og målrettet tilgang, der undgår dybtgående følelsesudforskning i de tidlige sessioner, kan skabe mere tryghed for mænd. Det kan ofte hjælpe at starte med fokus på specifikke problemer frem for en omfattende udforskning af følelser.
  • Opbygning af tillid: Mænd kan være skeptiske over for terapi og kan have brug for længere tid til at opbygge tillid til terapeuten. De kan være tilbageholdende med at åbne op, hvilket kan forsinke terapiforløbet. Terapeuten kan støtte klienten ved ikke at gå for hurtigt frem.
  • Selvstændighed og kontrol: Mange mænd lægger vægt på selvstændighed og kontrol, hvilket kan gøre det svært at acceptere hjælp udefra. Terapeuten kan ofte styrke engagementet ved at være tydelig om at terapiens indhold og målsætninger skal udvikles i samarbejde.


Disse strategier kan bidrage til et terapeutisk miljø, som tager hensyn til mandlige klienter, og kan forbedre deres engagement og udbytte af terapien.

Kilder:

Olsen RF, Mertz Poulsen A, Vendsborg P, Knudsen L, Tranberg E (red.): Tal & Fakta om psykisk sygdom i Danmark. Psykiatrifonden. 2023. (Klik her)

Beel N, Jeffries C, Brownlow C, Winterbotham S, du Preez J: Recommendations for male-friendly individual counseling with men: A qualitative systematic literature review for the period 1995–2016. Psychology of Men & Masculinity, 19(4), 600–611. 2018. (Klik her)

Boerma M, Beel N, Jeffries, C, Ruse J: Review: Recommendations for male-friendly counseling with adolescent males: A qualitative systematic literature review. Child and Adolescent Mental Health, 28 (4), 536-549. 2023. (Klik her)

Eggenberger L, Ehlert U, Walther A: New directions in male-tailored psychotherapy for depression. Frontiers in Psychology, 14. 2023. Doi: (Klik her)

Eggenberger L, Fordschmid C, Ludwig C, Weber S, Grub J, Komlenac N, Walther A: Men’s Psychotherapy Use, Male Role Norms, and Male-Typical Depression Symptoms: Examin 716 Men and Women Experiencing Psychological Distress. Behavioral Sciences, 11, 83. 2021. (Klik her)

Eggenberger L, Komlenac N, Ehlert U, Grub J, Walther A: Association Between Psychotherapy Use, Sexual Orientation, and Traditional Masculinity Among Psychologically Distressed Men. Psychology of Men & Masculinities, 23(4), 384–398. 2022. (Klik her)

Andrews K, Ross D, Maroney T: Online Group Psychotherapy: A Systematic Review. Community Mental Health Journal. 2024. (Klik her)

Tal om Det: Ved Landsindsatsen EN AF OS og Sundhedsstyrelsen. (Klik her)

Forum for mænds sundhed: Mange unge mænd er uden nære relationer – et vidensnotat.2023. (Klik her)

Kealy D, Seidler ZE, Rice SM, Oliffe JL, Ogrodniczuk JS, Kim D.: Challenge assumptions about what men want: Examining preferences for psychotherapy among men attending outpatient mental health clinics. Professional Psychology: Research and Practice, 52, 28-33. 2021. (Klik her)

Krumm S, Checchia C, Koesters M, Kilian R, Becker T: Men’s Views on Depression: A Systematic Review and Metasynthesis of Qualitative Research. Psychopathology, 50 (2), 107-124. 2017. (Abstract).

Forum for mænds Sundhed: Mænd og psykiske problemer. En undersøgelse for Forum for Mænds Sundhed. 2016. (Klik her)

Olsen RF, Mertz Poulsen A, Vendsborg P, Knudsen L, Tranberg E. (red.): Tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark 2023. Psykiatrifonden. 2024.

Seidler ZE et al.: Engaging Men in Psychological Treatment: A Scoping Review. American Journal of Men’s Health, 12(6), 1882-1900. 2018.

Staiger T, Stiawa M, Mueller-Stierlin AS, Kilian R, Beschoner P, Gündel H, Becker T, Frasch K, Panzirsch M, Schmauss M, Krumm S: Masculinity and Help-Seeking Amon Men With Depression: A Qualitative Study. Frontiers in Psychiatry, 11. 2020 doi: (Klik her)

Shepard G, Astbury E, Cooper A, Dobrzynska W, Goddard E, Murphy H, Whitley A.: The Challenges preventing men from seeking counselling or psychotherapy. Mental Health & Prevention, 31. 2023. (Klik her)

Tilmeld nyhedsbrev

Vil du modtage nyheder fra psykoterapiens verden? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.