Psykoterapiens virkning til debat

Efterspørgslen på psykologhjælp når nye højder, mens effektiviteten af behandlinger og gyldigheden af psykologiske teorier udfordres, skriver Weekendavisen.

»I forskningen taler vi om en fundamental teorikrise, og det er en erkendelse, som bliver mere og mere påtrængende,«

Sådan siger psykolog og docent ved Rijksuniversiteit Groningen Laura Bringmann til videnskabsjournalist Lone Frank i en artikel fra Weekendavisen bragt i denne uge. I artiklen beskrives det, hvordan danskerne søger mod psykologhjælp mere end nogensinde før, med en markant stigning i henvisninger til psykologer siden 2006 på hele 83%. Men hvad er effektiviteten af psykologisk behandling og pålideligheden af psykologiske teorier?

Gå til artikel i Weekendavisen (bag betalingsmur)

Psykologien i krise

Artiklens kilder, herunder førnævnte psykolog Laura Bringmann og filosof Markus Eronen, mener, at der eksisterer en “teorikrise” indenfor psykologien. Krisen består ifølge dem i, at psykologiske teorier ofte er så vagt formulerede, at de hverken kan af- eller bekræftes, hvilket efterlader spørgsmål om behandlingernes reelle effektivitet, siger de til Weekendavisen. I artiklen henviser de til den store stigning af mennesker, der søger hjælp hos psykologer, samtidig med, at de peger på, at mens nogle patienter oplever forbedring gennem psykoterapi, er der også et stort antal mennesker, der får det bedre uden nogen form for behandling.

Artiklen i Weekendavisen åbner op for en bredere debat om, hvordan vi som samfund forstår og behandler psykisk sygdom. Sundhedspsykolog Arne Holte argumenterer for et paradigmeskifte væk fra behandling og hen imod forebyggelse, mens andre eksperter, såsom professor i psykologi Stig Poulsen, fremhæver vigtigheden af den terapeutiske alliance over specifikke behandlingsmetoder.

I artiklen bliver de kritiske røster dog også nuanceret af, at Stig Poulsen påpeger, at det står fast, ”at psykoterapi er bedre end ingen behandling”.

Gå til: VIRKNING AF PSYKOTERAPI

Andre nyheder

Videnscenter for Psykoterapi har udviklet et univers med praksisnær viden om psykoterapi på hjemmesiden, som skal dele metoder og inspiration til arbejdet.
Klientens tillid til både terapeuten og den terapeutiske metode er central for terapiresultater. Det viser nyt review og metaanalyse af en række studier.
Tusindvis af mental sundhedsapps er tilgængelige, men kun få er officielt blåstemplet af sundhedsmyndighederne, skriver Dagbladet Politiken. Så hvad er op og ned, og hvordan skal man som behandler navigere i dette brogede landskab?